begin kurkdroog page.php

Domaine de la Vougeraie, Savigny-les-Beaune ‘Les Marconnets’ 1er Cru 2007

Inderdaad een mondvol, deze bourgogne. Maar ik was om andere redenen verrast toen ik hem ontkurkte. Deze pinot noir is helemaal niet schraal of afgeleefd, ondanks zijn ouderdom. Hij is integendeel pas opengebloeid. Van 2007 werd – naar analogie met Bordeaux – gezegd dat het een zeer matig jaar was in Bourgogne. Maar daar is niets van aan. Akkoord, dit is geen alcohol- en tanninebom. En je moet hem ook geen 30 jaar bewaren, maar dit is wel een onwaarschijnlijk plezier in het glas. Fris, delicaat en diep tegelijk met zijdeachtige tannine. Topwijntje. Hoeft nauwelijks gechambreerd te worden. 15 à 16° C is een ideale schenktemperatuur.

Domaine de la Vougeraie is niet een van die onbetaalbare bourgognes. Het domein hoort toe aan de familie Boisset die onder de naam Vougeraie wijn maakt van eigen wijngaarden. In deze wijngaarden kijkt oenoloog Pierre Vincent erop toe dat er strikt biodynamisch wordt gewerkt. (zie ook http://bit.ly/1NCx2By)

De wijn wordt in ons land geïmporteerd door Willy Daelemans van Epivino (www.epivino.be). Willy heeft nog enkele oudere jaargangen in stock. Het laatst vermarkte jaar, de 2013, komt pas over enkele weken uit Frankrijk toe.

Cheers.
(dr)

end kurkdroog page.php